Menu

Hoe ramen wassen zonder strepen?

Het is een bekende uitdaging bij veel: je ramen wassen zonder strepen achter te laten. Dit probleem is voor veel erg frustrerend, want niemand wil zijn tijd verspillen aan het wassen van ramen zonder een streeploos resultaat te bereiken. Gelukkig kun je met deze blog die strepen voorgoed achter je laten. We delen simpele tips en technieken om ramen te wassen zonder strepen. Met deze gratis adviezen krijg je kristalheldere, streeploze ramen in een handomdraai!
Eén van de goedkoopste glazenwassers in Leeuwarden maakt ramen schoon

Inhoud artikel

Benodigdheden voor ramen wassen zonder strepen

Wil je je ramen mooi streeploos schoon hebben, zorg er dan voor dat je onderstaande in huis hebt:

  • Een emmer met koud of lauw water (bij voorkeur regenwater of osmose water)*
  • Afwasmiddel en eventueel wat azijn
  • Een goede raamwisser of trekker
  • Een vochtige doek/zeem en een spons
  • Een droge theedoek of een droge, pluisvrije doek
  • Een trapje als je hoge ramen hebt

* Regenwater bevat minder mineralen dan kraanwater, waardoor het minder strepen of vlekken achterlaat. Osmosewater, verkregen door omgekeerde osmose, is bijna volledig vrij van mineralen en onzuiverheden, wat zorgt voor een streeploos en helder resultaat.

Mocht je deze middelen niet in huis hebben om je ramen schoon te maken, dan kun je de onderstaande artikelen of methoden gebruiken:

Zo begin je met ramen wassen zonder strepen

Wasmiddel voor ramen wassen zonder strepen

1. Schoonmaakmiddel toevoegen aan water

Begin met het vullen van een emmer met koud of lauw water. Voeg hier een paar druppels afwasmiddel aan toe. Dit helpt om vet en vuil effectief te verwijderen. Pas op dat je niet te veel afwasmiddel gebruikt, want een teveel kan juist voor strepen zorgen.

Kozijnen wassen voordat je ramen gaat wassen

2. Kozijn goed schoonmaken

Voordat je aan de ruiten begint, is het belangrijk om eerst de kozijnen schoon te maken. Gebruik een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Dit voorkomt dat je later met vuile handen of doeken je ramen weer vuil maakt.

Spons voor het wassen van ramen zonder strepen

3. Spons nat maken en was hiermee het raam

Neem een spons en maak deze goed nat in het sopje. Begin bovenaan het raam en werk naar beneden toe. Schrob vooral grondig op plaatsen waar het raam erg vuil is, zoals rond handgrepen of plekken waar insectenresten zitten.

Glazenwasser trekker voor streeploze ramen

4. Pak de raamwisser en beweeg in een omgekeerde S-vorm

Gebruik een raamwisser en beweeg deze in een omgekeerde S-vorm van linksboven naar beneden. Dit voorkomt dat er strepen ontstaan doordat je telkens in dezelfde richting veegt. Zorg ervoor dat de wisser na elke beweging goed schoon en droog is.

Een droge doek voor ramen wassen zonder strepen

5. Met een droge theedoek de bovenkant, onderkant en randen na

Neem een droge theedoek of een pluisvrije doek en veeg hiermee de bovenkant, onderkant en randen van het raam af. Dit helpt om de laatste restjes water en zeep te verwijderen en voorkomt dat er strepen achterblijven.

Twee keer wassen voor streeploze ramen

6. Maak eventueel voor een tweede keer schoon

Als je ramen erg vies zijn, kan het nodig zijn om ze een tweede keer schoon te maken. Zorg er in dat geval voor dat je het water ververst. Dit voorkomt dat je met vuil water schoonmaakt, wat strepen kan veroorzaken.

Schoonmaakmiddelen voor ramen wassen zonder strepen

Wat is het beste schoonmaakmiddel voor ramen?

Als je snel en streeploos je ramen wilt wassen maar niet de juiste schoonmaakmiddelen bij de hand hebt, hoef je je geen zorgen te maken. We hebben een lijst samengesteld van alledaagse keukenproducten die je kunt gebruiken voor een verbluffend schone uitstraling.

Ramen wassen zonder strepen met azijn

Wil je ramen wassen zonder strepen? Probeer dan eens azijn! Meng een deel azijn met drie delen water in een emmer. Dit eenvoudige mengsel werkt wonderen om vet en vuil op te lossen. Breng het aan met een spons en gebruik daarna een raamwisser om het glas droog te trekken. Het resultaat? Streeploze schone ramen zonder chemische middelen! Azijn is niet alleen effectief, maar ook erg goedkoop alternatief tegenover andere middelen.

Ramen wassen zonder strepen met ui

Een verrassende maar effectieve manier om ramen te wassen zonder strepen is door gebruik te maken van een ui. Snijd een ui doormidden en laat deze een tijdje weken in een emmer met water. De natuurlijke enzymen in de ui helpen om hardnekkig vuil en vlekken los te weken. Neem vervolgens een spons en gebruik het uienwater om je ramen grondig schoon te maken. Spoel de ramen daarna goed af met schoon water en droog ze zorgvuldig na met een raamwisser.

Het resultaat? Sprankelend schone en streeploze ramen, helemaal zonder chemische middelen! Het gebruik van een ui is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een leuke manier om iemand onder de indruk te brengen met je oma weet raad-kennis. Ramen wassen zonder strepen met ui is een slimme en leuke manier voor een streeploze ramen!

Ramen wassen met Dreft

Ramen wassen met Dreft is een slimme en effectieve manier om streeploze resultaten te bereiken. Dreft, een bekend afwasmiddel, werkt namelijk uitstekend om ramen schoon te maken. Voeg een klein beetje Dreft toe aan een emmer met koud of lauw water en meng goed. Gebruik een spons om het Dreft-mengsel op je ramen aan te brengen, waarbij je grondig schrobt om vet en vuil moeiteloos te verwijderen.

Pak vervolgens een raamwisser en beweeg in een omgekeerde S-vorm van linksboven naar beneden om het water en schoonmaakmiddel weg te trekken zonder strepen achter te laten. Voor de finishing touch, ga je met een droge, pluisvrije doek de randen en hoeken van het raam na.

Ramen wassen met spiritus

Ramen wassen met spiritus kan effectief zijn voor het verwijderen van hardnekkig vuil, maar het heeft ook nadelen. Spiritus is een krachtig middel dat goed werkt voor zeer vuile ramen. Voeg een scheutje spiritus toe aan je sopje en gebruik dit om je ramen te wassen. Het lost vuil en vet snel op, maar wees voorzichtig: spiritus heeft een sterke geur en kan schadelijk zijn als het ingeademd wordt. Zorg daarom voor goede ventilatie tijdens het schoonmaken.

Hoewel spiritus effectief is, raden we het niet aan als eerste keuze vanwege de gezondheidsrisico’s en de sterke geur. Veiliger alternatieven zijn schoonmaken met azijn of ramen wassen met Dreft. Deze bieden een uitstekend resultaar zonder de nadelen van spiritus.

Ramen wassen met allesreiniger

Dit veelzijdige schoonmaakmiddel werkt fantastisch wanneer je ramen wilt wassen zonder strepen, omdat het speciale stoffen bevat die vuil en vet makkelijk losmaken. Allesreiniger breekt vuil af en laat water beter op je ramen werken. Ook lost het vet op, ideaal voor ramen in de keuken of dicht bij het verkeer. Voeg gewoon een dopje allesreiniger toe aan een emmer warm water, maak je ramen schoon met een zachte doek, spoel af en droog met een microvezeldoek. Zo krijg je snel en voordelig streeploos schone ramen!

Ramen wassen met glasreiniger

Dit wondermiddel is speciaal gemaakt voor glas en ruiten en zorgt altijd voor een helder en streeploos resultaat. Maar wat maakt glasreiniger zo effectief?

Glasreiniger bevat speciale ingrediënten zoals alcohol en oppervlakte-actieve stoffen. Alcohol zorgt ervoor dat het water sneller verdampt, waardoor er geen strepen achterblijven. De oppervlakte-actieve stoffen helpen om vuil en vet makkelijk los te maken.

Maar hoe moet je ramen wassen met glasreiniger?
Het is heel eenvoudig! Begin met het afspoelen van je ramen om het zichtbare vuil te verwijderen, bijvoorbeeld met water of een tuinslang. Maak vervolgens een sopje met glasreiniger en breng dit aan op de ramen met een spons of zachte borstel. Spoel de ramen daarna goed af met schoon water en laat ze drogen.

De beste weersomstandigheden om ramen te wassen

Wanneer ramen wassen?

Bij Multi Reiniging Noord-Nederland krijgen we vaak de vraag welke weersomstandigheden het beste zijn voor het wassen van ramen. Hoewel professionele glazenwassers vaak geen keuze hebben qua weer, hebben we zeker wel onze voorkeuren.

In de regen ramen wassen

Hoewel het misschien onaantrekkelijk lijkt, kun je ramen prima wassen in de regen. Regenwater bevat namelijk geen mineralen, waardoor het streeploos opdroogt, vergelijkbaar met osmosewater. Dus als het begint te regenen terwijl je bezig bent, geen paniek! Ga gewoon door met je schoonmaakklus, je zult geen verschil zien in het eindresultaat.

Ramen wassen in de zon

Wanneer de zon fel schijnt, lijkt het misschien een goed moment om je ramen te wassen, omdat je het vuil duidelijk ziet. Echter, zonlicht kan je werk moeilijker maken. Het glas warmt snel op, waardoor het water en de zeep sneller opdrogen en je niet kunt wassen zonder strepen achter te laten. Voor beginners kan dit een uitdaging zijn. Gebruik daarom koud water en werk snel om het beste resultaat te bereiken.

De beste weersomstandigheden om ramen te wassen

De beste tijd om je ramen te wassen is op een bewolkte, droge dag. Dit zorgt ervoor dat het water en de zeep niet te snel opdrogen, zodat je de ramen kunt wassen zonder strepen achter te laten. Daarnaast kun je rustig werken zonder dat het glas te heet wordt. Volg deze tips, en je ramen zullen er altijd streeploos uitzien!

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis schoonmaaktips
Over de auteur
Peter Mulder
Hallo! Ik ben Peter Mulder, eigenaar van Multi Reiniging Noord-Nederland. Wij leveren niet alleen uitstekende diensten, maar delen ook graag kennis en tips om onze sector te verbeteren. We schrijven regelmatig artikelen met nieuws en waardevolle tips om onze klanten en de industrie te helpen groeien.
Volg ons ook op social media
Tags:
Categorieën berichten:
Ga voor perfect resultaat
Schoonmaak overlaten aan echte professionals?
Multi Reiniging Noord-Nederland werkt slim en efficiënt, wat ons zeer voordelig maakt.
Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontdek uw besparing op schoonmaak.
Andere interessante artikelen: